Valutaomregner – Sådan får du billig valuta med på rejsen

Når du rejser fra Danmark til udlandet, har du brug for fremmed valuta. Hvilken løsning er så den billigste, når du skal have penge på hånden i et fremmed land?

Generelt, ikke mindst inden for EU, giver kreditkort de bedste muligheder for at få den billigste valuta til din rejse. Med et internationalt kreditkort som for eksempel VISA eller MasterCard har du – meget bogstaveligt – gode kort på hånden, når du skal have fremmed valuta på rejsen. Kreditkort er den bedste løsning.

At veksle danske kroner til euro i Danmark inden du tager af sted, er en dyr og uhensigtsmæssig løsning. Bankerne tager gebyrer, og valutakursen er sjældent favorabel for dig. Bankerne sælger den fremmede valuta dyrt. Et alternativ kan være at bruge en valutaomregner på nettet, eller vekselbureauer, hvor du som regel ikke betaler vekselgebyr, og hvor kursen er mere favorabel. Så hvis du absolut vil have kontanter med på rejse, så benyt et veksel-bureau.

Den bedste løsning er imidlertid at bruge dit kreditkort på din rejsedestination. Har du et internationalt kort som VISA eller MasterCard, vil du mange steder i EU kunne betale med kortet på samme måde, som du gør hjemme i Danmark med dit DanKort. Altså betaler du i butikker, på restauranter, hoteller og så videre med dit kort på rejsen. Du betaler et gebyr, når du benytter kortet, men det er billigere end at hæve kontanter, eller at skulle tænke på at optage et lån til at dække et overskredet feriebudget grundet gebyrer.

Du slipper næppe helt for at have nogle kontanter på rejsen, og her er dit kreditkort igen den bedste løsning. Hæv euro i automaten på din rejsedestination. Det er klart billigere end at veksle hjemmefra. Når du hæver kontanter i udlandet, er der dog flere ting, du skal være opmærksom på.

Din bank opkræver et gebyr, når du hæver kontanter i udlandet. Gebyret svinger fra kort til kort, så tjek det, inden du rejser. Det normale er, at det bedst kan svare sig at hæve så få gange som muligt. I stedet for at hæve småbeløb adskillige gange kan det meget bedre betale sig, at du hæver et pænt beløb på en gang, så har kontanter til et stykke tid. På den måde sparer du gebyr til din bank.

I næste omgang skal du, i forbindelse med at hæve kontanter i udlandet, vælge mellem to vekselkurser. Du bliver spurgt på skærmen i hæveautomaten, hvilken valutakurs du foretrækker. Sagen er, at automaten du hæver fra på rejsen, tilhører et lokalt pengeinstitut. Dette pengeinstitut har en vekselkurs. Det har din bank hjemme i Danmark også. Hvilken kurs er den bedste for dig?

Når du vælger mellem den lokale vekselkurs og vekselkursen hos din bank i Danmark, kan det være en fordel at have en app på din mobiltelefon, hvor du kan tjekke dagskursen på den lokale valuta, altså for eksempel euro. Du kan gratis downloade en valutaomregner, som fortæller dig den præcise dagskurs for en række valutaer. Denne valutaomregner-app er gavnlig i det hele taget, når du rejser.

Med en valutaomregner på din smartphone kan du nemlig også løbende tjekke priser på alt omkring dig, mens du er på rejse. Hvor meget koster hotelværelset, middagen, taxaturen og så videre. Med din valutaomregner kan du lynhurtigt se, hvad en given pris i euro svarer til i danske kroner.