Hvad er en hastighedstest?

En hastighedstest betyder, at du udfører en test af hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Det kaldes også for en speedtest, det er det samme. Men ideen er altså, at du tjekker hastigheden på den forbindelse, du bruger, når du navigerer på internettet. Det er underordnet hvilken type bredbåndsforbindelse, du har.

Uanset om du har bredbåndsforbindelse via telefonkabel (DSL), Tv-kabel (coax) eller fibernettet, kan du tjekke hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Du kan også tjekke hastigheden på trådløst bredbånd, men proceduren er her lidt anderledes, og det er ikke alle udbydere af hastighedstests, der også tilbyder test af trådløst bredbånd. Men de faste forbindelser kan du teste hastigheden på meget nemt.

Hvorfor skal du udføre en hastighedstest? Det skal du, hvis du er interesseret i at vide, om du faktisk får den hastighed, du abonnerer på. Prisen på bredbåndsforbindelser afhænger først og fremmest af hastigheden på din forbindelse. Hvis du betaler for 500 Mbit/s for download, skal du jo også helst have denne hastighed.

Mange udbydere på internettet tilbyder gratis hastighedstest af din bredbåndsforbindelse. Alle udbydere af bredbåndsforbindelser tilbyder som en service, at du gratis kan tjekke hastigheden på din bredbåndsforbindelse på deres hjemmeside, også selvom du ikke er kunde hos den pågældende udbyder.

Dertil kommer, at mange uafhængige sites også tilbyder gratis hastighedstests, så du har masser af steder at vælge imellem. Måske tænker du, at det så kan være ligegyldigt hvilken udbyder, du vælger til at udføre din test. På en måde er det rigtigt nok, men sagen er, at det bedste resultat opnås ved at teste flere gange, og helst hos flere forskellige udbydere. Så får du nemlig mulighed for at sammenligne resultaterne.

Testresultatets nøjagtighed afhænger af flere ting. For det første er det vigtigt, at du følger proceduren for udførelse af testen hos den enkelte testudbyder. Du skal især huske, at den hastighed, du regner med at have, fordi det er den, du betaler for og er blevet lovet af din udbyder af bredbåndsforbindelsen, at den hastighed kun gælder for en kablet forbindelse. Wi-Fi gælder ikke ved en hastighedstest.

Når du udfører testen, skal du derfor sætte et kabel direkte fra din computer til din router. Desuden er det vigtigt, at der ikke er andre end dig selv, der benytter bredbåndsforbindelsen, mens du udfører testen. Det dur ikke, hvis en anden i husstanden er online samtidig og måske sidder og gamer eller streamer. Det sænker nemlig hastigheden på forbindelsen fra din enhed.

Resultatet af hastighedstesten viser normalt hastigheden for både download og upload. Disse to hastigheder er ofte ens, hvis du har bredbåndsforbindelse via fibernettet. Men har du bredbånd via telefonkablet eller Tv-kablet, er det normalt, at hastigheden for download og upload er meget forskellige.

Hvis testresultatet for enten download eller upload, eller dem begge, varierer meget fra det, du forventede, bør du udføre testen igen. Helst 3-4 gange hos forskellige udbydere af hastighedstests. Hvis resultatet fortsat er helt ved siden af, bør du kontakte din udbyder af bredbåndsforbindelse.